Anasayfa / Yazılar / Montessori Eğitiminde Zorluğun İzolesi
Montessori Eğitiminde Zorluğun İzolesi

Montessori Eğitiminde Zorluğun İzolesi

Montessori Eğitiminde Zorluğun İzolesi

Maria Montessori’nin çocuklar için hazırladığı çalışmalarda göz önünde bulundurduğu beş önemli noktadan birisi olan Zorluğun (güçlüğün) izolesi; bir çalışma da aynı anda çok fazlaca amaca hitap etmeden tek bir yönde yalıtılmışlık olmasıdır.

Çocuklara hazırlanan çalışmalar gereksiz göz yoran ve kafa karışıklığına sebep olacak nitelikte olanları biz öğretmenler ve oyuncak seçimleri yapan aileler olarak bilinçli bir şekilde seçmeliyiz. Peki nasıl ayırt ederiz bu oyuncak gruplarını? diyecek olursanız; çok kolay, çok renkli uyaranı olmayan ne öğrenmesini düşünüyorsanız ona odaklı seçimler yapabilirsiniz. Böylelikle zorluğun izolesini dikkate alarak çocuğun öğrenme olayını basit bir şekilde gerçekleşme imkanı sunmuş oluruz.

Zorluğun izolesini işlem öncesi dönemden somut döneme geçiş yolunda çocukların sınıf içi kullanım materyallerinde ön planda tutmak büyük bir iyilik hareketi olacaktır. Örneğin çocukla sayı nesne eşleşmesi yapıyorsak amacın dışına çıkmadan sayı ve nesne eşleşmesi yapmak çocuğun daha kolay öğrenmesini sağlayacaktır.

zorluğun izolesi dikkate alınmış bir çalışma örneği

zorluğun izolesi dikkate alınmamış bir çalışma örneği

 

 

İlk resimde çalışma da nesne ile sayı eşleşmesi amaçlanmıştır. fakat ikinci resimde hem sayı, hem renk, hem de yapbozun birleşim şekli eşleşmesi bulunmaktadır.

Zorluğun izolesi ihlali ile çocuklara farkında olmadan verilen zararlar telafisi mümkün olmayabilir. Dikkatini toplamakta zorlanan çocukların artışına bu ihlal ile yardım etmiş olduğumuzun farkına varalım. İşlevi ne kadar çok ise o kadar iyi oyuncak mantığını da belki biraz süzgeçten geçirmek lazım. Sadeleşmek ve sadeleştirmek lazım.

 

YORUM YAP

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

*

Scroll To Top