Anasayfa / Yazılar / Barış Masası Nedir?
Barış Masası Nedir?

Barış Masası Nedir?

BARIŞ MASASININ  SINIFTAKİ  İŞLEVİ

Acaba biz yetişkinler olarak söylenmeden söyleyebilmeyi başarabilsek nasıl olurdu?

 Bizler eğitim hayatımızda görmemişiz karşılıklı konuşarak problemlerimizi çözmeyi bize bunlar öğretilmemiş sınıflarımızda o yüzden söylemeyip söyleniyoruz.

Savaşı önlemek politikacıların işi, barışı sağlamak ise eğitimcilerin. Maria Montessori

 Ödül ve cezanın uygulanmaması gereken okul öncesi sınıflarında  hadi ödülü vermeyelim neyse de ama ceza gerektiren durumlarda ne yapalım peki diye soran pek çok eğitimcimiz bulunmaktadır. Şöyle ki ödülü simgesel veya sözel pekiştireç olarak ortamdan kaldırmak elbette kolay faydası da çok büyük  çocuklar da içsel motivasyonu sağlarken rüşvetçiliğe alışmayı da ortadan kaldırıyor. Ceza gerektiren durum barış masası etkili çözüm. Barış masası uygulaması nasıl yapılır diyecek olursak bir örnekle açıklayalım. Aralarında  kavga etmiş olan çocuklar ilk önceleri öğretmen eşliğinde barış masasına gider hep beraber oturulur.  Masada hazır halde olan simgesel nesne (kuş ,kalp, zeytin dalı vb.)  vardır. Öğretmen masadaki o simgesel nesneyi mağdur olan çocuğa verir, hislerini ifade etmesi yönde sorular sorar. O kendini ifade ettikden sonra da mağdur eden çocuğa sıra gelir simgesel nesneyi alır ve konuşmaya başlar düşündüklerini anlatır , üzgün olduğunu ifade eder , özür diler. Her iki çocuk da karşılıklı anlaşılmış olmaktan rahatlamış durumdadır. Öğretmen problem  durumlarda önceleri rehberlik ederken çocuklarda  ilerleyen zamanlarda bu davranışın oturması halinde onların yetişkinden bağımsız barış masasına oturup sorunlarını konuşabilen bireyler haline gelmeleri sınıftaki mucizevi anlardandır.

Barış masası hazırlarken deniz kabukları, doğal taşlar , barışı simgeleyen nesneler konulabilir. Sınıfta uygun bir yerin barış masası olarak belirlenmesi çocukların barış masasını aktif şekilde kullanımına katkı sağlar.

Barış masası çocukları sorunlarını konuşarak çözümleyebilen  bireyler olarak hayata hazırlar. Söylenmeden söyleyebilmeyi başarabilirler.

Fatma GÜMÜŞ TEKİN

YORUM YAP

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

*

Scroll To Top