Montessori Yöntemiyle Okulda ve Evde Sorumluluk Bilinci Kazanımı
Günümüzde ne kadar çoğaldı sorumluluklarını bilmeyen, sorumluluk bilinci gelişmemiş çocuklar. Ebeveyn olarak bir şeyleri yanlış yapıyoruz. “Aman çocuklarımız bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamasınlar. Biz okuyamadık bari onlar okuyup bir altın bilezik sahibi olsun. Biz onlar için her türlü fedakarlığı yaparız…” vs. gibi masumane düşüncelerimizle sorumluluk bilincinden yoksun bırakıyoruz. Sonra ne mi oluyor? En zor matematik sorularının çözümlerini yapan ama yakınları ile sorunlarını çözemeyen, çok iyi resimler yapabilen ama ayakkabısını boyayamayan, camın lam ve lamelinde incelemeler yapabilirken odasındaki camın temizliğini yapamayan, çiçeğin kısımlarının latincesini bilen ama çiçek bakımı yapamayan, bilgisayarda çeşitli programların kurulumunu yapmakta ustayken yemek sofrasının kurulumunu beceremeyen çocuklar yetişiyor.
Peki olamaz mı her yönüyle çocuk yetiştirmek ?
Olur tabi ki de Montessori yöntemiyle çocuk bütünsel olarak gelişir. Sınıfta ve evde çocuklarımıza sorumluklar vererek çocuklarımızı hem başarılı hem de becerikli geliştirebiliriz.
Gel gelelim okulda ve evde neler yapabiliriz? sorusunun cevabina.
Okulda sorumluluk kazanımı:
• Görev çizelgeleri oluşturulur.
• Çizelge de işler sabit olarak yazılır. ( masa servisi hazırlama, çiçekleri sulama, masa silme, aparatif hazırlama, bulaşık yıkama vb. )
• Her hafta başında iş seçimleri öğretmen eşliğinde yapılır.
• Çocuklara işlerini seçme hakkı tanınır.
Evde sorumluluk kazanımı :
• Çocuklara ev işlerinde yardımcı olmaları için fırsatlar yaratılır.
• Çocuğun yaş seviyesine uygun olarak işler verilir.
• Çocuklar sorumluklarını yerine getirirken yetişkin olarak sabırlı yaklaşım sergilenir.
Çoğu alışkanlıklar çocuklara erken yaşta kazandırılır. Çocuklar sorumluluk bilinci kazanımı ile çevresine daha duyarlı olurlar.
Fatma Gümüş Tekin